Skip to content

Het omdenken van de nieuwe klimaatregel: CO2 uitstoot kan je meten, maar je kan het ook beïnvloeden

4 minute read

klimaatregel

De klimaatregel riep diverse reacties op de afgelopen weken. Een realistisch plan of simpelweg niet haalbaar voor grote bedrijven? Partijen als de Bovag zijn nog niet zo zeker, zo lieten ze het FD weten: “Als werkgever moet je enorm veel gaan bijhouden, dus laten we eerst onderzoeken of dit effectief is”. Toch zou er ook een andere manier van denken toepasbaar zijn, namelijk dat het CO2 verhaal kansen biedt, positief beïnvloed kan worden, en een nieuwe prikkel voor employee engagement kan vormen. 

Voordat we hier als Tranzer wat ideeën op los laten, even kort een herhaling van wat de nieuwe maatregel betekent voor bedrijven, voor diegenen die het toch gemist hebben.

De klimaatregel vraagt bedrijven met meer dan 100 werknemers de CO2 uitstoot van hun werknemers bij te houden. Hier gaat het alleen om de uitstoot veroorzaakt door zakelijk verkeer, dus de trips van en naar het kantoor of bijvoorbeeld de klant. Het kabinet hoopt zo meer inzichten te verkrijgen in wat er nodig is om de klimaat doelstellingen van 2030 te behalen. Vanaf 2026 wil het kabinet bijvoorbeeld een norm opleggen voor de zakelijke CO2 uitstoot. 

Goed, dat lijkt een mooi idee, maar daar komt een hoop bij kijken vrezen verschillende organisaties. Papierwerk, privacy issues, en de nodige praktische voorbereiding lijken voornaamste redenen dat dit in de praktijk moeilijker te realiseren zal zijn dan gedacht. 

Toch zijn verscheidene grote partijen al enige tijd bezig met de CO2 uitstoot van hun zakelijk reizen. Bedrijven als PwC hebben bijvoorbeeld al ervaring opgebouwd met het inzichtelijk maken hiervan. Renate de Lange, bestuurslid van PwC, benoemt dat het inderdaad begint met bewustwording en helder krijgen wat de hoeveelheid en kosten zijn van de uitstoot van het reizen. Het bedrijf gebruikt hiervoor de environmental footprint insights als tool om werknemers bewust te maken van de impact die hun reizen met zich mee brengen.

Als mobiliteitsplatform ondersteunt Tranzer de reiziger ook met het inzichtelijk maken van de CO2 uitstoot per reis. Maar er zou meer moeten gebeuren dan alleen het meten van CO2 uitstoot; het beïnvloeden van reisgedrag is waar de last verandert in een kans. Bedrijven kunnen veel doen om als organisatie duurzamer te reizen en zo hun afdruk te verkleinen en dit hoeft geen saai, onnodig, en vooral tijdrovend proces te zijn. 

Een duurzaam reisbeleid

Het begint allereerst bij het makkelijker maken van duurzame alternatieven. Net zoals duidelijke informatie rondom CO2 uitstoot, moeten duurzame reisopties ook inzichtelijk gemaakt worden voor de werknemer. Niet meer een x-jarig contract voor optie A of B, maar een breed aanbod aan modaliteiten die flexibel te kiezen zijn. Vandaag een deelauto, morgen een dagje thuis, en volgende week de trein om vervolgens voor het laatste stuk een deelfiets te pakken. Het kan allemaal en het is niet zo moeilijk als we vaak denken.

Cruciaal is wel dat bedrijven durven te experimenteren en niet de schouders ophalen. Bedrijfs competities, beloningssystemen en gamification, kunnen simpele manieren zijn om werknemers te enthousiasmeren om via nieuwe manieren naar het kantoor te komen. En natuurlijk is er ruimte om fouten te maken. Iets te laat omdat de deelauto even wennen was? Laten we elkaar de ruimte geven om te leren, alleen op die manier komen we gezamenlijk vooruit.

Een concreet voorbeeld van een bewuste aanpak is die van een CO2 budget per medewerker. Per week, maand, of kwartaal, krijgt elke medewerker een passend CO2 budget waar hij of zij van kan reizen. Op het moment dat dit budget vroegtijdig bijna op is, wordt de medewerker geconfronteerd met de nodige keuze om het reisgedrag te veranderen. Uiteraard kan dit ook andersom werken: ‘niet geconsumeerde’ CO2 kan omgezet worden in bepaalde perks voor medewerkers, zoals bijvoorbeeld storting in het pensioen. 

klimaatregel

Maar deze aanpak zou ook vanuit een trede hoger kunnen worden ingezet: een flankerend beleid van de overheid kan gedragsverandering stimuleren voor Nederlandse bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een beleid in de vorm van fiscale voordelen op het moment dat medewerkers minder CO2 uitstoten dan het toegewezen budget. Deze voordelen kunnen zowel voor het bedrijf als de medewerker beschikbaar worden gesteld. 

Een efficiënte mobiliteitssector

Daarnaast ligt er natuurlijk een essentiële rol bij de mobiliteitsindustrie. Innovatie en verbetering in een sector brengt soms ook fragmentatie met zich mee, wat uiteindelijk de waarde voor de consument juist weer vermindert. De afgelopen jaren hebben ontzettend veel nieuwe mobiliteits aanbieders de markt betreden. Fantastisch, omdat we zo, met elkaar, duurzaam reizen toegankelijker kunnen maken. Alleen de noodzaak blijft hier wel: het samen brengen van al deze nieuwe oplossingen. Op het moment dat de industrie hierin te kort schiet, houden we een verwarde en ontevreden reiziger over. 

Tranzer speelt deze rol waarbij wij openbaar vervoer, deelvervoer en andere mobiliteitsdiensten digitaal samenbrengen en aanbieden aan elk platform of app. Hierbij maken we ook inzichtelijk welke CO2 uitstoot de verschillende reismogelijkheden met zich mee brengen. Onze oplossing is toegang tot e-tickets voor allerlei vervoersmogelijkheden in Europa, via één API. Zakelijke en consumenten platformen kunnen gemakkelijk aansluiten op Tranzer. En dan begint het pas: de opties om reisgedrag te beïnvloeden zijn eindeloos. 

Wij zijn vooral benieuwd hoe duurzaam reisgedrag wordt gestimuleerd binnnen jouw organisatie?

En uiteraard denken wij graag mee over mogelijkheden! Connect met ons via LinkedIn of E-mail en we kijken samen of Tranzer een passende groene reis-oplossing kan bieden voor jouw organisatie.

Let's stay in touch

Once every month we send a Tranzer update with news from our team and customers. Use the form to sign up.

Share: